Blender – 3 Boyutlu Animasyon Programı

Published by Barış Parlan on

Ücretsiz, açık kaynak kodlu Blender adlı şeytan icadı 3 Boyutlu animasyon program, vakti zamanının 100.000€’ya satışa çıkan, 2002 yılında ise pek çok kullanıcının bir araya gelip “ortak satın aldığı” ve akabinde kaynak kodlarını ücretsiz olarak piyasaya sürdüğü, bu sayede de gelmiş geçmiş en iyi 3d Modelleme – dokulama – rigging – sıvı & duman simülasyon – parçacık simülasyon – animasyon – hareket eşleme – renderleme – video editing ve compositing programı olma özelliği kazanana kadar sayısız insan tarafından geliştirilmeye bşalanmıştır.

Kendi içinde bulundurduğu renderin sistemleri ve built-in oyun motoru, z-brush’a taş çıkaran mug sculpting modelleme sistemi, 3d studio max kadar iyi ve çok daha ileri seviyede bulunan UI, AfterEffects gibi compositing ve video editing sistemi ile, bütün bu programların toplam boyutu (6 GB) ile kıyaslanınca kendi boyutu (2.63a 10 Mayıs 2012 – 27 MB) bile aslında ücretsiz ve toplu üretim sonucu dünyada ne kadar da muazzam programlar yazılabilineceğinin bir kanıtı gibi durmaktadır.

İster 32 bit, ister 64 bit bir makineniz olsun, Windows, Linux ve Mac OS X yanında FreeBSD gibi işletim sistemlerini de destekleyen bu mucize yazılım, daha şimdiden pek çok büyük şirket tarafından tercih edilmeye başlandı.

Blender 2011 Siggraph Showreel

Sintel, Big Buck Bunny gibi ortaklaşa yapılan ve proje sonunda projenin dökümanlarının yardım maksatlı denebilecek kadar düşük bir fiyattan satışa çıkarılarak ekonomik destek toplayan kısa film – animasyon üretimleri ile de gündeme gelmeyi başaran yazılım için aşağıdaki adreslerden ücretsiz download ve pek çok kaynak ders sitesine ulaşabilirsiniz:

Link listesi

 


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blender – 3 Boyutlu Animasyon Programı

Okuma süresi: 1 min
0