Facebook Tehditlerine Dair Yapılacaklar

Published by Barış Parlan on

Geçmişten bir dostumun “değerli” bir tanıdığı kız, facebook üzerinden muhabbet ettiği bir başka kız ile ilişkisini ilerletiyor, ve kendisinin çıplak fotoğraflarını göndermeye başlıyor. Her türlü zevke ve eğilime saygı sonsuz, kesinlikle yargılamıyorum. Ve fakat bir süre sonra kendisinden yaşca büyük olan karşı taraftaki kız, değerli dostumuzu tehdit etmeye başlıyor. Bu kişiye ulaşmak ve durumu kontrol altına almak için eski dostum bana danıştı. Onun için yaptığım araştırmalar güzel meyve verdi, kişiye dair isim soyisim, şehir, okul bilgileri problem çözümünde büyük adım olarak düşünmekteyim.

Bilgi paylaşımı olması açısından, facebook’un bu tür durumlarda “emniyet teşkilatları” ile birlikte bulunduğu muazzam işbirliği hakkında yazmak istiyorum, zira pek çok kişi benzer olaylardan madur olmakta, ancak ne yapacağını bilmemekteler.

Öncelikle alttaki linki mutlaka baştan sona okuyunuz, adres ingilizce olsa da hangi ülkeden bağlanılırsa (ip sayesinde) o ülkenin resmi dili ile görüntülenmekte. Bu adres Facebook‘un hukuksal duruşuna ve neler yapıp neler yapmayacağına dair derin ve detaylı bilgi vermekte.

http://www.facebook.com/safety/groups/law/guidelines/

Her ne kadar “herhangi bir polis tutanağı tutulmuş konu olmadığında” destek vermiyor olsa da, “polisin ilgilendiği her türlü konuda” muazzam destek vermekteler, herhangi bir “emniyet teşkilatı alanadına ait emailden” sorulan soruya en geç 48 saat içinde (genelde 5-6 saatte) geri dönmekteler.

KKTC polisi bilgisizliğinden, face’de sahte hesap açıp kişilere bu şekilde ulaşmaya çalışmakta, bu durum çok üzücü. Oysa kendileri çok basit bir platform aşağıdaki adresden diledikleri bilgiyi alma haklarına sahipler:

https://www.facebook.com/records

Dilerim ihtiyacı olanlar, bu bilgiler ışığında maduriyetlerini daha hızlı giderebilirler.


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Tehditlerine Dair Yapılacaklar

Okuma süresi: 1 min
0