Windows XP Göçüğü…

Published by Barış Parlan on

Evet bir başka Murphy haftası, en yoğun iki iş günü arası elime babamın göçmüş windows XP’si geldi, tamir için gece vakti oturdum bilgisayar karşısına, buyrun seyir defteri:

Hata: Windows XP Açılmıyor, boot-screen’den sonra Windows logosu görünüyor ve restart atıyor. “Last known good config”. gibi seçmeler de aynı sonucu veriyor. “Safe Mode” denemesinde Mup.sys’ye kadar listeleme yapıyor sonra yine takılıyor, ve restart atıyor. Bios update hatası gibi bir problem değil, hardware olarak bir problem yaşanmadı. Tipik olarak kullanıcı “hiç bir şey yapmadı”, en son kapattığında normaldi. Açmaya çalıştığında hiç açılmadı.

Çözüm İhtimali: öncelikle arşivimdeki yedek bir windows XP cd’sini taktım. amacım format atmadan içindeki dökümanların kaydını almak ve her daim söylediğim gibi bilgisayarı “formatlamak” değil “tamir etmek”. Cd’deki Recovery Console mode’a geçiş yaptım. Dos komut satırı açıldıktan sonra oralarda biraz gezindim, C:\’de “dir” dediğimiz zaman beliren error:

“an error occurred during directory enumeration.”

evet ilk gördüğümde ben de çok korktum, windows göçmesinden öte harddisk gitti sandım. yaptığım araştırmala sonucu öğrendim ki burda giden bir harddisk filan yok, çözümü ise gerçekten iki satır komut:

C:\> chkdsk /p /r

Evet, C’de dir çalışmasa da chkdsk işe yarıyor, 80Gb harddisk ortalama 3 saat sürdü, bazen %56’da filan takılıyor, sonra geri 30’a dönüyor, dert değil, sabırla bekliyoruz.

Akabinde “dir” işe yaradı, harddiskdeki dökümanları görebildim. Sonra dedim restart atıyım da bakıyım desktop’da filan kalan şeyler varsa komut satırı ile cebelleşmiyim back-up almak için. Windowsu açtım, tata:

Windows XP: Taskbar yok, Ses yok, sürükle/bırak yapılmıyor, internet yok, wireless yok, RPC çalışmıyor, servislerin özellikleri açılmıyor, en önemlisi: copy/paste yok, çalışmıyor…

Her şey yeni başlamış, ve buralar virüs kokuyor artık. Öncelikle belirtmeliyim ki windows xp bu noktadan dönmezdi, yani bu noktadan sonra formatsız kurtuluş mümkün değil. ANCAK! copy/paste olmadığından dolayı nasıl back-up alabileceğim üzerine uğraştım bir süre, çözüm şu şekilde:

xcopy

Run>cmd -> xcopy /?

pratik olarak external harddisk’de bir folder yaratıp, o folderin içindeyken örneğin kopyasını almayı istediğiniz döküman bütün userprofile’ınız, o zaman:

F:\SysBackup\> xcopy “c:\Documents and Settings\Username” -e

Dolu boş bütün file ve folder’ları aynı düzende kopyalıyor. Akabinde en azından dökümanların kaydı alınmış bir şekilde formata gidebiliriz, döküman aktarımı sırasında göze çarpan “LimeWire” virüsün nerden gelmiş olabileceği konusunda bana büyük bir ipucu verdi. Ayrıca “henüz format atmadım”, işe gideceğim, döndüğümde formatsız opsiyonu kendimi sınamak için deneyeceğim, bir gelişme olursa not düşülecektir.


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Windows XP Göçüğü…

Okuma süresi: 2 min
0