Garip Numaradan Cevapsız Çağrı

Published by Barış Parlan on

Telefonlarımıza bırakılan garip numaralardan cevapsız çağrılar, geri aradığımızda bizden para isteyen sahtekarların kurduğu bir tuzaktır. Bu yazıda bu duruma karşı üretilebilinecek bir çözüm uygulaması fikri sunulmaktadır.

Uyuyamadığım bir gecenin 3ünde, tam uykuya dalmış olma ihtimali mutluluğu sırasında çalan telefon o gece eşimin Türkiye’de oluşunun tedirginliğinden koltuktan fırlamamı sağladı, oysa yine garip bir (büyük ihtimalle Bulgaristan, Yunanistan, Romanya) numara, yine bir cevapsız çağrı… Eğer bilmiyorsanız lütfen şu bilgiyi unutmayınız, bu garip numaralardan gelen cevapsız çağrılar, farklı ülkelerdeki işsüz güçsüz insanlar, meslek olarak böyle cevapsız çağrılar atıyorlar, geri dönüş yapan insanlara “çok zor durumdayım” – “yardıma ihtiyacım var” – “sizinle tanışmak istiyorum” – “evlenmek istiyorum” gibi sonu olmayan yalanları sayıp gidiyorlar, amaç ise sizin onlara para göndermeniz. Kim böyle bir durumda para gönderir demeyin, şimdiye kadar milyonlarca lira gönderildi, yüzlerce dava açıldı – suç duyurusunda bulunuldu, ama insanlar yine de bu garip numaralardan gelen cevapsız çağrılara itimat etmeye devam etti, ediyor, bu yüzden sahtekar insanlar bu çağrıları bırakmaya, “gelicem pasaportumu uzatmam lazım 200$ gönderir misin” demeye deval ediyor… Her neyse işte, hazır uykusuzum, düşündüm, şöyle bir fikir oluştu aklımda çözüm olarak:

İnsanlığı Cevapsız Çağrı’dan Teknoloji Kurtaracak…

Telefon uygulaması (app) yazılsa, bu garip numaraları arşivleyen birkaç site var, uygulamanın database’i bu arşivler ile düzenli güncellense, bu database’deki numaralardan biri ararsa, telefon otomatik cevap verse… Sonuçta cevapsız çağrı bırakanların en istemediği şey telefonun açılması. Bu yüzden kısa çağrı atıyorlar. Telefon açılınca ses filan gitmese, yani uygulama hiç mikrofon hoparlör açmadan sadece cevap verse o tarafa, ne süper olur. Hatta saçma konuşma kaydı bile dinletebilir bu arayanlara. Birde yeni bir numara çagrı yaparsa o an db’ ye ekleme teklif edebilecek kullanıcı, admin onay verirse eklencek.

Uygulama’nın yazılım maliyetleri ise, uygulama menüsüne eklenecek küçük bir reklam ile karşılanabilir, zira tahminimce binlerce defa indirilecek, etkileşime girme gerektirmese bile bir defa olsun açılacak bir program.  Zaten bu uygulama genelleştikçe, bu garip numaralardan gelen cevapsız çağrılar azalacaktır diye düşünmekteyim. Sahtekar dediklerimiz de insan ne de olsa, farklı / yeni sahtekarlıklar geliştirene kadar bu numarayı bırakacaklardır en azından…

Dipnot olarak da, böyle bir uygulama geliştirilinceye kadar konuya dair daha çok “deneyim” ve bilgi almak isterseniz eğer, ekşi sözlükte her ülke için ayrı bir başlık açılmış durumda (:

yunanistan’dan gelen cevapsız çağrı (Kodu +30)
bulgaristan’dan gelen cevapsız çağrı (Kodu +35)
romanya’dan gelen cevapsız çağrı (Kodu +40)


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Garip Numaradan Cevapsız Çağrı

Okuma süresi: 2 min
0