Unutulmayacak Bir Gece – Witcher Öyküsü

Published by Barış Parlan on

Bu yazı, Witcher adlı bilgisayar oyunu tanıtımı için yayımlanan “Unutulmayacak Bir Gece” adlı videonun konusuna dair yazdığım bir anlatıdır. Oyunu oynamayan (ve hatta oynayan) pek çok kişinin gözden kaçırması muhtemel hikayeyi öyküsel değeri sebebi ile açıklama ihtiyacı hissettim. Yazıyı okuduktan sonra seyredebilmeniz için video vs. aşağıda mevcuttur. Witcher, canavar avlaması için kiralanan kişilere verilen addır. Kişinin witcher okulunda zihinsel, fiziksel ve mistik rütel konularında kapsamlı eğitime tabi tutulması gereklidir. Geralt, oyun içerisinde kararlarına ve davranışlarına yön verdiğimiz ana karakterimiz, bir witcher’dır.

Kaderin Ninnisi

Witcher 3 - Orianna

Orianna – Unutulmayacak Bir Gece

Toussaint (fransızca gerçek dünya demek) bölgesinde “yaşayan” Orianna isminde bir Yüksek Vampir (Higher Vampire) vardır. Bu vampir kadın, evsiz çocukların kanını emmek karşılığında barınabildikleri bir yetimhane sahibidir. Geralt, Orianna’nın halk tarafından yakalanmasını engeller, ayrıca karşılığında bir bilgi alabilmek için Orianna’nın çocuklarını katleden başka bir yaratığı öldürme sorumluluğunu üstlenir. Yetimhane sistemini ve Orianna’nın gerçekte ne olduğunu bilen Geralt onlara zarar vermeden, “Bir gün senin için geri geleceğimi biliyorsun değil mi?” diyerek veda eder…

Trailer’de şahit olduğumuz sahne, Geralt ile Orianna’nın yıllar sonra karşılaşmalarını, ve Geralt’ın geçmişte verdiği sözü tutuşunu göstermektedir.

Wolves asleep amidst the trees,
Bats all a-swaying in the breeze,
But one soul lies anxious wide awake,
Fearing all manner of ghouls, hags and wraiths.

Geralt kadının seslendirdiği ninniye aşinadır, ismi kederin ninnisidir. Zira bu ninni vampirlerin çocuklarına ders niteliğinde söyledikleri bir ninnidir. Witcher’ların vampir türünü para karşılığında avladıklarını, bir zamanlar dünyada pek çok witcherin acımasızca vampirleri katlettiğini anlatmaktadır.

Geralt, köylüler ile bir anlaşma yaptığını söyleyerek onu öldürmek için orada bulunduğunu belirtince, Orianna “eskiden, bir Witcher’ın böyle bir anlaşma yapmasını hiç bir altın miktarı sağlayamazdı” der. Bu noktada aslında konu ahlaksal boyuttadır, zira vampir olmak kadını suçlu yapmamaktadır. Bilinçlidir, güçlüdür, farkındalığı ve kültürü muazzam saygı hak etmektedir. Geralt bütün bunların farkındadır, her ne kadar “zaman değişti” demiş olsa da savaşmaya isteksizliği aşikârdır.

Geralt kulübeye girmeden önce içtiği iksirin adı Kara Kan’dır. Bu iksir, içen kişinin kanını zehirler ve o kişinin kanı ile beslenen canlılarda ölümcül bir etki gösterir. Geralt’ı ısırdıktan sonra yavaşlayan, güçsüzleşen ve Geralt’a karşı savaşı kaybeden Orianna’nın bedeni güneş ışığına maruz kaldığı için çürür…

Normal şartlarda Geralt’ın öldürdükten sonra tropi olarak Orianna’nın kafasını kesmesi gerekirdi. Her ne kadar yorum dahilinde olsa da tropi almadan gidişini, onu öldürdüğüne dair pişmanlığına bağlamak yanlış olmaz diye düşünmekteyim. Zira Orianna çocukları öldürmemekte, kötülük yapmamaktadır. Kendisinin sağ kalması için gereken miktarda kanı emmek için bir düzen kurmuştur sadece. Bu düzen çerçevesinde, çocukların da sağ kalmaları için onlara ev, uyumak için yatak, sıcak yemek, elbiseler, oyuncaklar sağlamaktadır, hatta onlara çok derin ve içten bir sevgi beslemekte, her birisine ciddi anlamda yıllarca annelik yapmaktadır.

Canavar: bir davranış biçimi

Videoda tanıklık ettiğimiz çatışmanın sonucunda Orianna’nın ağır ağır ölen bedeni, süzülen gözyaşı, yüzündeki ızdırap, bütün bunları hak edecek bir şey yapmadığı bilinci ile izlenildiğinde insanda farklı bir etki bırakmaktadır. Ayrıca bilinmelidir ki bir Yüksek Vampir sadece ve sadece kendi türü tarafından “sonsuza dek” öldürülebilir. Bunun haricinde yaşadığı ölüm, varoluş sürecinde yaşadığı pek çok diğer ölüm arasına katılacak acı dolu anıdan ibarettir. Vampir, uzun yıllar (birkaç onyıl) süren “rejenerasyon” sürecinden sonra yaşamına devam edecektir.

Penny Dreadful adlı dizide bolca gözlemlediğim “insan / canavar” ikileminde seyirciye muazzam çelişkiler yaşatma başarısı, Witcher adlı oyunun da sanırım en temelinde yatan olgu olmakta… Canavar’ın ayrı bir tür canlı değil, sadece bir davranış biçimi olduğunu idrak etmemizi sağlamakta…

Birds are silent for the night, Cows turned in as daylight dies, But one soul lies anxious wide awake. For the witcher, brave and bold, Paid in coin of gold, He’ll chop and slice you, Cut and dice you. Eat. You. Up. Whole. Eat. You. Whole.

Kederin Ninnisi

Müziğin adını “Kederin Ninnisi” olarak çevirmeyi uygun gördüm, Skyrim gibi Witcher da müzikalite olarak muazzam baş yapıtlar sunmakta. Aşağıdaki linkten şarkının tam halini dinleyebilirsiniz. Eğer “Lullaby of Woe” şeklinde bir arama yaparsanız, pek çok müzisyenin bu şarkıya güzel cover’lar yaptığını görebilirsiniz efendim.

Wolves asleepin’ midst the trees, Bats all aswayin’ in the breeze, But one soul lies anxious, wide awake, Fearin’ all manner of ghouls, hags and wraiths

For your dolly, polly sleep has flown, Don’t dare let her tremble alone.

For the witcher Heartless cold, Paid in coin of gold,
He comes, he’ll go, Leave naught behind
But heartache and woe. Deep, deep woe.

Birds are silent for the night, Cows turned in as daylight dies, But one soul lies anxious wide awake, Fearin’ all manner of ghouls, hags and wraiths.

My dear dolly, polly shut your eyes, Lie still, lie silent, utter no cries.

As the witcher Brave and bold, Paid in coin of gold.
He’ll chop and slice you, Gut and dice you, Eat you up whole.
Eat you whole.

Teknik not: Kulübeye girerken içtiği Kara Kan iksiri, oyun içerisinde üç ölçek vitrol ve bir ölçek rebis’in ether’de karıştırılması ile elde edilir. Bütün aksiyon detayları oyun içi kuralları bünyesinde ceryan etmektedir.

Teknik ve duygusal karışık not: Bilgisayarımın özellikleri oyunu hak ettiği akıcılıkta / kalitede oynamaya yetmediği için, Lore tadında öykülerini okuyorum, izliyor ve takip ediyorum oynamaktan ziyade. Bu sebepten hatalı bir anlatımım olduysa affola.


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unutulmayacak Bir Gece – Witcher Öyküsü

Okuma süresi: 4 min
0