Bitcoin & Altcoin Nasıl Alınır?

Published by Barış Parlan on

Arkadaşlar KKTC’de yaşamam sebebi ile düşük komisyonlu kripto’ya erişimim yoktur. Yine de benden kripto almak isteyenler

Açıklama

Değerli dostlarım, aşağıda en basit hali ile bir KKTC vatandaşı olarak nasıl bitcoin ve diğer altcoin’lerden alınabilineceğine dair süreci izah etmekteyim. Bir defada baştan sona bütün detayları yazamayacağım şu an için, zamanla detaylandıracağım muhtemelen. Ayrıca aşağıdaki link’ler referanslı linklerdir, yani o linkleri tıklayarak açacağınız hesaplarda siz işlem indirimi avantajı yaşarken, size yapılan indirimlerden %’lik bir kısmı da bana aktarılmaktadır. Etik açıdan bunu net bir şekilde belirtmek isterim.

Ayrıca, uğraşmak istemeyenler için belirli bir komisyon karşılığında bitcoin de satmaktayım. Alacağınız miktara göre komisyon’da elimden geldiğince kolaylık sağlamaya çalışmaktayım. Lefkoşa genelinde alınan ortalama komisyon %10’dur, ben bunun neredeyse yarısına böyle bir hizmet vermeye çabalıyorum.

En çok sorulan bir diğer konu olan takip ettiğim Altcoin listesi de bu sayfanın sonunda yer almaktadır. ‘Neden bu altcoinler?’ şeklinde soruları cevaplamak için bir video çekmeyi düşünmekteyim. Onu da hallettiğimde bu sayfaya eklerim.

Son olarak, ısrarla yaşadığım görüşmelerde belirttiğim gibi, Bitcoin’i ve Altcoin’leri ucuzdan alıp fiyatı artınca satılacak bir emtia olarak görmemekteyim. Yakın ve uzak gelecekte dünyanın dijital ekonomik temelini bu konuların oluşturacağını, ve doğal olarak bu konulara şimdiden giriş yapmanın geleceğe adaptasyon için güzel bir hazırlık olacağını düşünmekteyim. Bu çerçevede, bitcoin.org/bitcoin.pdf adresindeki 8 sayfalık orjinal Bitcoin Beyazkağıdı dökümanını ve barındırdığı referanslarını mutlaka okumanızı tavsiye etmekteyim.

Bitcoin Satın Almak

Bu noktada iki farklı metod anlatacağım. Her iki metod, aşamaları tamamen doğru biçimde takip ettiğiniz süreçte bütünüyle güvenlidir. Birinci metod, KKTC vatandaşı olarak, ikinci metod ise bazen TC kimliği gerektiren bir süreç. Lütfen işleme başlamadan önce aşamaları tamamen okuyunuz.

LocalBitcoins

LocalBitcoins adlı websitesi üzerinden bireysel bir aracı ile bitcoin satın alabiliyorsunuz. Bu sistemde karşınızdaki bireye ‘güven’ duymak zorunda değilsiniz, paranın bitcoin ile takası sırasında ESCROW adlı sistem karşı tarafın elinden bitcoin’i alıp size ‘hadi parayı gönder’ diyor. Lütfen dikkat ediniz, eğer parayı alacağınız kişi size ‘düşük komisyon’ vaadi ile Whatsapp üzerinden konuşma vs. teklif eder ise, dolandırıcıdır. Sadece ve sadece site üzerinden takası yapmalısınız. Site ve içindeki ödeme sistemi komisyon alıyor, ve bu komisyon karşılığında size güvenlik sunuyor.

Öte yandan, sitede sabit bir bitcoin fiyatı yok, her birey – kurum – hesap, kendisi kendi fiyatını belirliyor. Bu yüzden bazen çok düşük komisyona satın almanız mümkünken, bazen sırf kullandığınız banka sebebi ile yüksek komisyonlu bir kişi ile takas yapmak durumunda kalabiliyorsunuz.

Site içerisinde dört aşamalı bir hesap sistemi bulunmakta. Sadece aşağıdaki bilgiler ile açtığınız Tier 0 yeni hesap ile yılda en fazla €1.000’luk bitcoin alabiliyorsunuz.

  • Email
  • Açık isim
  • Telefon numarası
  • İkamet edilen ülke (Turkey)

Sonrasında Kimlik kartınız ve adresinizi gösteren bir Fatura fotoğrafı ile hesabınızı Tier 1’e yükseltmeniz mümkün. Bu noktada eğer başvurunuz red alır ise, iletişime geçip KKTC’nin Türkiye’ye ‘bağlı’ olduğunu izah etmeniz durumunda onay veriyorlar.

Aşama aşama anlatma kısmına gelirsek, öncelikle bu linke tıklayarak LocalBitcoins hesabınızı oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında ise Türk Lirası ile satış yapan ilanlar listesine bu linkten, veya farklı döviz birimleri ile Türk Bankalarından satış yapan ilanlar listesine ise bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sonrasında fiyatını uygun bulduğunuz ilan ile takas düğmesine basıp, satın almak istediğiniz miktarı yazıyorsunuz. Genel olarak Türkiye temelli kullanıcılar sizden elinizde kimliğinizi ve localbitcoins hesap isminizin yazılı olduğu bir kağıdı tuttuğunuz bir fotoğrafınızı talep edebilirler. Bu fotoğrafı göndermenizde bir sakınca yoktur. Kişisel güvenlik kaygılarınız var ise, fotoğrafı çekerken kimlik numaranızı parmağınız ile kapatmayı tercih edebilirsiniz. Aynı site içerisinde açılacak olan takas ekranında siteden size ‘şimdi parayı o kişiye EFT – Havale yapabilirsin’ mesajı gelince o kişiye parayı göndermenizde hiç bir sakınca kalmaz. Siz ‘parayı gönderdim’ düğmesine basınca karşı taraf parayı kontrol eder, ve o da ‘aldım’ düğmesine basınca bitcoin’ler sistem tarafından sizin hesabınıza ulaşmak üzere serbest bırakılır. Süreç sırasında bir sıkıntı olması halinde o kişi paranızı alıp kaçamaz, sistemde yöneticiler problem ile bireysel olarak ilgilenirler. Sistem dondurduğu bitcoin’leri problem çözülmeden asla herhangi bir tarafa vermez.

AdvCash

KKTC’deki bir banka hesabınızdan doğrudan Visa veya Mastercard AdvCash’e Türk Lirası göndererek kripto satın almanızı sağlıyor.

Daha detaylı anlatımı ileride yazacağım.

Binance

AdvCash’deki Türk Liranızı dilerseniz Binance sistemine gönderip, elinizde bulundurduğunuz para ile daha aktif bir şekilde bitcoin al/sat işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu siteyi ‘yatırım’ yapmaktan öte, alım satım yapmak isteyenlere tavsiye etmekteyim.

Daha detaylı anlatımı ileride yazacağım.

Not: BTCTurk’ü daha önce denediğimde eski tip (yenilenmemiş) TC Kimliğini bile kabul etmiyorlardı. Duyduğum kadarı ile KKTC vatandaşlarına 2 günde hesap açma onayı vermeye başlamışlar.

Not’a güncelleme: 12 Şubat 2021 sabahı itibari ile BTCTurk’ün girdiği 5 saatlik sistem güncellemesi biraz olaylı ve tartışmalı devam etmiş durumda. Gün içerisinde ne noktaya geldi bilemiyorum ama Twitter ve SikayetVar üzerinden takip ettiğimiz tartışmalar çok ciddi soru işaretleri yaratmış durumda. Bu noktada yaşanabilecek bütün problemler yukarıda sözünü ettiğim her site için geçerlidir. Blokzincir üzerinden kendi cüzdanınız ve anahtarınızı tutmadığınız her hesap, aracı kurum olan bir başka şirkete güvenmenizi gerektirir, ki bu da Bitcoin’in doğasına aykırıdır. Aklınızda tutunuz, bitcoin ve kripto paralarınızı kendi cüzdanlarınızda saklayınız.

2. Not: 17 Ekim 2017 Tarihinde de Bitcoin ve Kriptopara Alım Satım Rehberi yazmışım. Çok üzücü bir şekilde az önce fark ettim. Keşke o rehberi güncelleseydim demedim değil. Bundan sonrası kısmet diyoruz.

Takip ettiğim Altcoinler

  • Ethereum ETH
  • Polkadot DOT
  • Litecoin LTC
  • Cardano ADA
  • Cosmos ATOM
  • Ontology ONT
  • VeChain VET
  • Basic Attention Token BAT
  • Bancor BNT
  • Stellar XLM
  • Algorand ALGO
  • Decred DCR
  • Chainlink LINK
  • Hedera Hashgraph HBAR

Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bitcoin & Altcoin Nasıl Alınır?

Okuma süresi: 5 min
0