Uzaktan Eğitim & Canlı Yayın Bilgilendirmesi

Published by Barış Parlan on

Döküman içerisinde bir bilene danışın ifadesine yer vermemin sebebi tahmin edebileceğiniz üzere küçük bir kişisel tanıtımdır. Meslek olarak Teknoloji Danışmanlığı yapmaktayım ve özellikle yaşadığımız süreç içerisinde Kapitalist Kurumlar’dan öteye gidip bireysel iletişim ile insanlara yapacakları sunumlarda daha başarılı olabilmeleri için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Bunu da vesile ile en baştan netleştirmiş olmak istedim. Hemen aşağıya, Covid19 sonrasında üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almaları üzerine ders verdiğim öğrencilerim ile paylaştığım mesaja yer vererek öncelikle uzaktan eğitime bakış açımı ifade etmek istiyorum.

Çalışma hayatımda yaptığım, özellikle Covid19 sonrasında gerçekleşen yayınlarda kullanmak amaçlı kendim ve katılımcılar için hazırladığım bilgilendirme dökümanını uzaktan eğitim bünyesinde ders verecek arkadaşların işine yarayacağını düşündüğüm için aşağıda paylaşıyorum. Teşekkür etmek için paylaşabilir, dökümanın PDF versiyonunu bu linke tıklayarak indirebilir, çıktı alıp yayından önce okuyabilirsiniz.

Uzun Vade Tavsiyeler

Eğer uzaktan eğitim bünyesinde uzun bir süre eğitim vermek durumunda kalacağınızı düşünüyor ve bu duruma ayak uydurmak için neler yapmanız gerektiğine dair aklınızda soru işaretleri oluşuyor ise, aşağıdaki liste bu geçiş sürecine uyum sağlamanızda faydalı olmak için hazırlanmıştır. Teknik ekipman, dijital dünyada akıl sağlığınızı korumak için en gerekli noktadır. Tavsiye ettiğim ekipman listesini önem sırasına göre yazıp açıklamaktayım:

  1. Bluetooth Mikrofonlu Kulaklık: Laptop mikrofonu, cihaz içindeki fan sesini yayına verdiği için ses kalitesini muazzam düşürmektedir. Kötü görüntülü film seyredilir ama kötü sesli film seyretmek imkansızdır. Ses kaliteniz, online eğitimde en önemli noktadır. Ayrıca bütçe olarak da görece ucuz bir ekipmandır. Aynı ekipmanı gündelik hayatınız içerisinde de düzenli kullanarak yaşam kalitenizi yükseltebilir, iletişimden kopmadan güvenli bir trafik deneyimi de yaşayabilirsiniz.
  2. İkinci bir monitör: Yayınlarda en çok karşılaşılan problem, öğretmenin kendisini yayında yalnız hissetmesidir. Bunun sebebi, öğretmenin doğrudan sunum görseli ile kaplı bir ekrana bakarak ders anlatmasıdır. Laptop’unuzun yanına çok ucuz ve küçük de olsa ikinci bir monitör koyup sunumu o ekrandan sunmanız, ana ekranınızda diğer katılımcıların kameralarını, ortamda yazılan yazıları ve paylaşımları doğrudan görebilmenizi sağlar. Bu çok basit ve yine görece çok ucuz bir yöntemdir. Günümüzde piyasada bulunan hemen her türlü laptop – bilgisayar ekstra monitör takmayı desteklemektedir. Özellikle belirtmeliyim ki bilgisayar kullanımında çift monitör, manuel vites arabadan otomatik vitese geçmek kadar rahatlatıcıdır, zamanla bağımlılık yapar, verimi arttırır.
  3. Web kamerası ve ışık: Dijital dünyada ekrandaki imajınız, gerçek hayattaki giydiğiniz kıyafet ve saçınız ile eşdeğerdir. Fazladan alacağınız tek bir lambanın önden yüzünüzü aydınlatan ışığı bile izleyicilerin sizi çok daha net görmesini sağlar. Bunun psikolojik etkileri üzerine araştırmalar yapılmış mıdır bilemiyorum tabii, ama sinema / fotoğrafçılık endüstrisi bunun üzerine kurulmuş durumdadır. Ortam karardıkça görüntü kalitesizleşir.

İster eğitim alanında kullanılmak üzere geliştirilmiş olsun ister farklı amaçlarla üretilmiş olsun günümüzde pek çok araç ve yazılım sosyal mesafe çerçevesinde kaliteli eğitim vermek için mevcuttur. Hepsinin temelinde ‘iletişim’ ve ‘kendini geliştirmek’ yatmaktadır. Lütfen yılmayınız, ve karamsar olmayınız. Ayak uydurmak için çaba ve özveri gösteriniz. İhtiyaç duyduğunuzda bir bilene danışınız.

Aşağıdaki tavsiyeler, orijinalinde iş ortamımda yöneticiliğini yaptığım uzaktan eğitim ve konferanslarda konuşmacılar ile aramda paylaştığım bir check-list. Doğal olarak bu yayınlarda öğretmen – konuşmacı aslında tek başına değil. Hiç bir şekilde sesim görüntüm görünmese de daha kaliteli ve güzel bir yayımın ortaya çıkması için arka planda sürekli olarak yayıma destek vermekteyim. Yine de listeyi olduğu gibi paylaşıyorum.

Teknik Detaylar

  • Ses kontrol: Kulaklık ve mikrofon kullanın.
  • Görüntü kontrol: Kameranızı ve ışığı ayarlayın, arka planınızı düzenleyin.
  • Bağlantı kontrol: Eğer mümkünse wi-fi değil, ethernet bağlantısı kullanın. Evinizdeki wi-fi cihazı ile laptopunuz arasındaki tek bir kablo yıl boyu daha akıcı ders işlemenizi sağlar.
  • Sunumunuzu yayından önceden açın, ekran paylaşımını sağlayın, sunumu baştan sona mutlaka birlikte geçelim. Eğer sunum içerisinde video var ise seslerini kısın – kapatın.
  • Ayar: Katılımcıların isimlerinin kontrolü.
  • Ayar: Ticker’a “Soru ve düşüncelerinizi Facebook ve Youtube üzerinden yorum olarak iletebilirsiniz” ifadesi eklenmelidir.
  • Intro ve Outro videolarını belirleyin.

Bilgilendirme

  • Size verdiğimiz link ile yayını kişisel hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bu paylaşımı mümkünse yayından bir iki gün önce ve her gün yapın.
  • Yayın baştan sona kayıt altına alınmaktadır, bu kayıt dosyasına yayından hemen sonra otomatik olarak olmak üzere dilediğiniz zaman YouTube üzerinden erişebilirsiniz.
  • Yayın esnasında örneğin ‘teknik arkadaşlar’ şeklinde bir hitap ile bize seslenerek o anki talebinizi iletebilirsiniz. Yalnız değilsiniz, yayın boyu sürekli sizi dinlemekteyiz.
  • İstediğiniz yorumu ekrana verebiliriz.
  • İstediğiniz noktada sunumunuzu tam ekran yapabiliriz.
  • İsterseniz arka planda müzik bile çalabiliriz (:

Tavsiyeler

  • Yayına kendinizi ve anlatacağınız konuyu tanıtarak başlayın. Unutmayın ki gelecekte video olarak seyredenlerin konu hakkında fikri olmayabilir.
  • Katılımcıları yorum yapmaya ve soru sormaya konuşma boyunca ara ara teşvik edin, geçmişte karşılaştığınız örnek sorulara yer vererek bu teşviki pekiştirin.
  • Yayım sırasında muhtemelen (tek ekran kullandığınız için) kendi sunumunuzdan başka bir şey göremeyecek sinizdir. Mümkünse sunum sonuna doğru bütün yorumlara göz gezdirerek anlattıklarınız çerçevesinde sorulara cevap verin.
  • Anlatımınızda konular arasında es vermekten çekinmeyin. Bu esnada dilerseniz yorum paneline göz atıp etkileşimi arttırabilirsiniz. “Peki sizler ne düşünüyorsunuz bir göz atalım” şeklinde bir ifade kurarsanız, biz ekranınızı yayımdan çıkartıyoruz, kimse ekranınızı görmüyor.
  • Kurgulu bir prodüksiyon sunmuyoruz, canlı yayın yapıyoruz. Bu sebepten teknik hata – bağlantı kopukluğu – power point çökmesi gibi durumlarda heyecan yapmayınız, tedirgin olmayınız. Siz dahil herkesin elinden geleni yaptığından emin olunuz.
  • Beden dilinizi el kol hareketleri ile güçlendirin. Görüntüsel varlığınızı iletişim modu olarak kullanın.
  • Yayın esnasında içmek için yanınızda su bulundurun.

Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen ekranın sağ alt köşesindeki sosyal medya linklerine tıklayarak paylaşınız. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve günümüzde benim gibi gönüllü olarak insanlara fayda sağlamaya çalışan insanlara yapabileceğiniz en büyük yardım ürettiğimiz içeriği çevreniz ile paylaşmanızdır.


Barış Parlan

I'm an earthling named Barış Parlan. Natural born curious and critical which evolved into a nerd digital storyteller. Ph.D. candidate of remix theory within digital humanities. Technology consultant, graphic designer, VJ (visual-jockey), artist. #science #futurism #cyberpunk #criticaltheory #anarchy

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uzaktan Eğitim & Canlı Yayın Bilgilendirmesi

Okuma süresi: 5 min
0